Nagyot változott az útdíj rendszere a személyautósok részére

2015. január 1-jétől a személyautósok számtalan változással szembesülhettek az autópályadíj-rendszerrel kapcsolatban. A matricák árai változtak, új útszakaszok váltak díjkötelessé, valamint bevezettek egy új matricafajtát, az éves megyei matricát, melynek megváltásával az adott megye fizetős útszakaszai használhatók egész évben.

2015-ös matricaárak személyautósok részére

A 3,5 tonnás össztömeget nem meghaladó gépjárművek kategóriájába (D1) tartozó személyautók számára a díjköteles utak használatához 10 napos, havi, országos éves, illetve megyei éves autópálya-matrica vásárolható. A 10 napos autópálya-matricát 2975 forintért, a havi matricát 4780 forintért, az éves matricát 42980 forintért, a megyei éves matricát pedig 5000 forintért vásárolhatják meg. A matricákat az ország mintegy 1500 pontján (a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein), illetve SMS-ben és az interneten lehet beszerezni.

A matrica nélkül közlekedő személyautósokat sújtó bírság

A matrica megváltásának következményeképp az autósoknak pótdíjat kell fizetniük, amelynek összege 14875 forint. Egy türelmi rendelet értelmében azonban januárban nem kell bírsággal szembesülnie annak az autósnak, aki bár matrica nélkül közlekedett, ám február végéig megyei (az érintett szakaszra szóló) vagy országos matricát vált, valamint lerója az 1470 forintos szolgáltatási díjat.

A személyautósokat is érintő új díjköteles utak

Kifejezetten a személyautósokat érinti egy Tolna és Bács-Kiskun megyei változás, miszerint az 51-es és a 6-os főút a szekszárdi Duna-hídig tartó szakasza díjköteles lett: ugyanis ez a rész eddig is fizetős volt, azonban a személyautók ez alól kivételt képeztek – de 2015 januárjától rájuk is vonatkozik a fizetési kötelezettség. Ezen kívül minden kategória számára fizetőssé vált az M0-s több szakasza, illetve újabb Vas, Fejér, Somogy és Győr-Moson-Sopron megyei útszakaszok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.