Az innovatív megoldás fuvarozóknak

Az e-útdíj 2013. július 1-jével való bevezetésével leegyszerűsödik a közúti áruszállítás, hiszen a Magyarország díjköteles autópályáit, autóútjait és főútjait igénybe vevő, 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek haladását elektronikus kapuk figyelik automatikusan. Ezek a kapuk rendszám alapján azonosítják a gépjárműveket, és kikalkulálják a fizetendő útdíj összegét, amelyet a gépjárművezető akár szintén automatikusan, az autó leállítása nélkül rendezhet.

Érdemes egy előzetes becslést végezni

Ahhoz, hogy a gépjármű vezetőjét ne érjék kellemetlen meglepetések, érdemes már az utazás előtt végeznie egy előzetes becslést, a későbbiekben fizetendő útdíjakat illetően. Az Útdíj.hu weboldalon keresztül elérhető, mindenki számára ingyenesen használható útdíjkalkulátorral tájékoztató jellegű információt kaphatunk arról, mekkora útdíjra számíthatunk. A kalkulátorba be kell gépelni a gépjármű, illetve az útszakasz azon adatait, amelyek az útdíj összegét befolyásolják. Ezek pedig az adott gépjármű kategóriája (J2, J3 vagy J4 díjkategória), környezetvédelmi osztálya (A, azaz ≥ EURO III.; B, azaz EURO II. vagy C, azaz EURO I.); illetve az indulás és az érkezés helyszíne (város- és országnév). Megjelölhetünk érintési pontokat is, ezzel tovább pontosítva a kalkulációt.

Térképes tervezés

 A sofőrök erre a linkre kattintva, egy térkép segítségével előre tájékozódhatnak a díjköteles útszakaszokról; illetve a Google Maps API-t használó útdíjkalkulátor-alkalmazás segítségével azt is megjelölhetik, pontosan mely autópályákat vagy autóutakat használva szeretnék elérni céljukat. Ezzel tovább növelhetik a becsült útdíj pontosságát. Az útdíjkalkulátor kiszámítja az adott jármű által az autópályákon és főutakon megtenni szándékozott útszakasz hosszát, és ez alapján adja meg, hogy a használni kívánt díjköteles utakon mekkora összeget kell megfizetnie a sofőrnek.

Az állami, Hu-Go útdíj kalkulátor, a hivatalos rendszer térképes tervezője előreláthatólag június 20-tól fog működni, amely időponttal kezdve a fuvarozók számára is szükséges lesz a regisztráció az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.